02 ноември 2020

In memoriam д-р Николай Пенчев

Nikola_Pen4ev_1

Битката с COVID загуби д-р Никола Пенчев, един от най-уважаваните лекари в пулмологичната общност и емблематична личност в обществения живот на Пазарджик.

Роден през 1946 г., Никола Пенчев завършва медицина през 1973 г. в Медицински университет – София, където придобива и специализация по белодробни болести през 1979 г., по-късно специализира там и здравен мениджмънт. В годините от 1976 до 1987 работи като ординатор, а от 1988 до 1991 г. като завеждащ кабинет за възрастни пациенти с туберкулоза.От 1991 до 2000 г. е управител на Специализираната болница по белодробни заболявания в Пазарджик, а от 2000 до 2007 г. завежда поликлиничното отделение в болницата. От 2007 до 2018 г. е управител на същата болница. Развива и сериозна обществена дейност – от 2000 до 2003 г. е общински съветник и председател на общинския съвет в Пазарджик.

Д-р Пенчев беше страстно отдаден на работата си лекар, възрожденец по дух, познавач на историята, деликатен коректив на случващото се в обществото, винаги с позиция по проблемните теми.

Скръбта на колектива на болницата, в която д-р Пенчев работеше, изразява управителят на СБАЛПФЗ д-р Румен Аврамов: „В момента, в който приключи управленския му мандат в болницата, той имаше възможност да избере лекия път и да се отдаде на заслужена почивка, но д-р Пенчев избра да остане с колегите си на първа линия до последно. И плати най-високата цена. Той не спря да работи и като общественик – продължи да бъде общински съветник. Изключително деен човек, д-р Пенчев беше пример за всички медици около себе си, а и човек – еталон за града, който през 2018 г. го обяви за почетен гражданин на Пазарджик. Той беше уникален представител на старата школа, от когото винаги има какво да се научи – не само в медицински план, но в личностен, защото той беше утвърден лидер. Той имаше таланта да обединява хората около каузи, като търси внимателен начин да се решават проблемите. Възпита добри последователи, каквито смятаме, че сме ние, неговите колеги от Специализираната болница по белодробни заболявания в Пазарджик. Човек. Лекар. Приятел. Една завършена личност, в която всеки може да се вгледа и да черпи сила. Загубата ни е огромна. Но неговият пример остава завинаги с нас.“

Българското дружество по белодробни болести се присъединява към мъката на колегите и семейството на д-р Пенчев.

Искрени съболезнование на съпругата и дъщеря му.

Дълбок поклон пред паметта на д-р Никола Пенчев!