07 януари 2013

Заседание за разглеждане на внесената промяна в закона, забраняващ тютюнопушенето на публични места

Днес, 13 декември 2012 г., от 15:00 ч. се състоя заседание на Комисията по здравеопазване към Народното събрание за разглеждане на внесената промяна в закона , забраняващ тютюнопушенето на публични места. На заседанието бяха поканени и представители на БДББ. Заедно с мен в залата бе доц.Костов. Присъстваха представители на неправителствени организации, онколози, журналисти, граждани. През сградата на Парламента, независимо от много студеното време, имаше протестна акция от неправителствените организации срещу отмяна на забраната за тютюнопушене в ресторанти, кафенета и др.

В началото бе изслушан един от вносителите – народният представител г-н Гумнаров. Той изрази позицията на ресторантьорите. Чухме познатата вече теза за понесените щети от собствениците на заведения – занижени приходи, липса на клиенти, съкратен персонал и пр. Г-н Гумнаров заяви, че откакто е влязла в сила забраната, консумацията на цигари се е повишила с 8% (по данни от вноса на цигари през митниците). Според него забраната има обратно въздействие и трябва да се разреши пушенето в заведения.

След това думата бе дадена на г-жа Атанасова, министър на здравеопазването. Тя посочи абсурдността на аргументите на ресторантьорите. Представи и данни за големите разходи, породени от диагностиката и лечението на болестите, свързани с тютюнопушене.

Започнаха изказванията на гостите. Първи бяха онколозите, последвани от мен и доц.Костов. Ние категорично заявихме, че забраната има възпитателен ефект, най-вече върху младите. Посочихме конкретни цифри, доказващи огромните разходи, които болестите на белите дробове, свързани с пушенето носят на обществото. Ползите от забраната не биха могли да се отчетат само за 6 месеца. Необходима е системна работа и спазване на ограниченията поне в продължение на няколко години. Утре ще ви предоставим нашите изказвания.

Всички останали, взели думата след нас, заявиха, че евентуалната отмяна на забраната окончателно ще ни постави в ъгъла на Европа. Представена бе папка с разпечатани над 18 000 подписа под петицията, пусната в Интернет.

Комисията по здравеопазване гласува единодушно против проекта за промяна на сега съществуващата забрана. Предстои гласуването в зала.

Благодаря на всички, които с подписите си подкрепиха петицията!

Явор Иванов