23 октомври 2023

Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести 2023

image description

Есенната научна среща с международно участие на Българското дружество по белодробни болести в Албена постави във фокуса астмата

На 21 и 22 октомври 2023 в курорта Албена се проведе традиционната сезонна научна среща на Българското дружество по белодробни болести, в която се включиха и учени от Германия, Канада и Великобритания.

23.10.2023

В курорта Албена в хотел “Maritim Paradise Blue” се проведе Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), в която се включиха пулмолози от цялата страна. Във фокуса на научния форум бяха лечението на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиалната астма, идиопатичната белодробна фиброза, интерстициалните белодробни болести. Доклади изнесоха водещи български специалисти по белодробни болести, гост лектори бяха проф. д-р Сами Суиса от Канада и проф. д-р Феликс Херт от Хайделберг, Германия, а виртуално от Великобритания се включи проф. д-р Динеш Ширикришна.

Началото на форума беше емоционално, защото той се проведе само ден след 19 октомври – Деня на българския лекар, когато уважавани специалисти получават национално признание. Проф. д-р Диана Петкова, председател на УС на БДББ, откри научната среща именно с поздравления за тримата представители на българската пулмологична общност, които бяха удостоени със званието “Лекар на годината” – доц. д-р Явор Иванов от МУ – Плевен, проф. д-р Христо Цеков от Варна и д-р Цветомила Дудевска, директор на СБАЛББ – Троян. Доц. д-р Явор Иванов – член на УС на БДББ и председател на сдружението за периода 2012 – 2014 г., е създател на школа в българската пулмология и ментор на плеяда млади пулмолози. Неговата награда беше присъдена от Българския лекарски съюз в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.

Първият симпозиум от научната програма на форума беше на “Неофарма” с модератор проф. д-р Диана Петкова. Последва го симпозиум на “Киези” с модератор проф. д-р Димо Димов. В него доклади изнесоха проф. д-р Димов – на тема “Trimbow при бронхиална астма” и проф. д-р Венцислава Пенчева на тема “Trimbow в ХОББ – данни от реалния живот”. С подчертан интерес беше посрещната лекцията на проф. д-р Сами Суиса от Канада, която премина под мотото “Среща с Професора” и беше на тема „2023 treatment guidelines for COPD: Canada versus the World“ (”Ръководства за лечение на ХОББ за 2023 – Канада срещу света”).

В симпозиума на „Астра Зенека“ виртуално се включи от Великобритания проф. д-р Динеш Ширикришна, който представи лекция на тема: „How can we address cardiopulmonary risk and mortality in COPD?“ („Как можем да се справим с кардиопулмоналния риск и смъртността при ХОББ?“). Темата предизвика въпроси и обсъждания сред пулмолозите в залата. С особено внимание българските пулмолози изслушаха лекцията на проф. д-р Феликс Херт, проф. д-р по медицина в университета в Хайделберг, Германия, ръководител на катедрата по вътрешни болести, пулмология и спешна помощ, и медицински директор на Белодробна клиника, който през тази година получи наградата за принос на Европейското респираторно общество. Проф. д-р Херт говори за тежката еозинофилна астма и как да се справяме с нея. Последваха много въпроси към професора от Хайделберг. Доц. д-р Явор Иванов изнесе лекцията „Непосрещнатите нужди в лечението на тежка астма. Проучване RECOGNISE“. Темата намери своето продължение в представянето на случаи от практиката на пулмолози от УМБАЛ “Г. Странски” – Плевен. Доц. д-р Милена Енчева представи лекция на тема „Бариерна дисфункция и роля на епителните цитокини в патогенезата на тежка астма“. Темата на лекцията на доц. д-р Владимир Ходжев беше „Tezepelumab (Anti-TSLP): Нова терапевтична възможност в полза на пациентите с тежка астма”.

Симпозиумът на “Сандоз” в рамките на форума на тема “Pirfenidone при лечение на IPF: резултати от лечението, клинична ефективност и клиничен потенциал” беше модериран от доц. д-р Владимир Ходжев, който изнесе и лекцията “Pirfenidone vs Nintedanib: Кой, кога и колко?” Варианти на “Моята история…” представиха Митко Атанасов и Ваня Костадинова. Дискусия обогати симпозиума.

Симпозиумът на “Бьорингер Ингелхайм” на тема “Заедно за оптимизиране пътя на Пациента с ИББ” беше модериран от проф. д-р Диана Петкова, която изнесе две лекции – “От скрининга към диагностиката и лечението на пациентите с интерстициални белодробни болести (ИББ) и ролята на мултидисциплинарния екип” и “RespiraStory Care – следващата стъпка в подкрепа на пациентите с ИББ за по-добра грижа и придържане към терапията”. Проф. д-р Венцислава Пенчева представи лекция на тема “Заедно да променим хода на заболяването при пациентите с ИББ”. Форматът “Среща с Професора” в рамките на симпозиума на “Бьорингер Ингелхайм” отново изведе на сцената госта от Канада – проф. д-р Сами Суиса, който направи грабващо вниманието представяне на тема “Real-world observational studies of respiratory treatments: The good, the bad and the ugly” (”Наблюдателни проучвания на респираторни лечения в реалния свят: добрият, лошият и злият”) и предизвика множество въпроси и коментари от страна на българските пулмолози.

В сесията за орални презентации темата „Трудната“ за лечение бронхиална астма” на колектив в състав Й. Чаушева, Ф. Карафеиз, Д. Вълев от УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ ЕАД – София представи Й. Чаушева. Презентация на тема „Астма с късно начало – предизвикателство пред клинициста” на колектив в състав Ф. Карафеиз, Й. Чаушева, Д. Вълев от УПМБАЛ „Св. Йоан

Кръстител“ ЕАД – София поднесе Ф. Карафеиз. “Оценка на качеството на живот при пациенти с остър коронарен синдром и хронична обструктивна белодробна болест” беше темата на презентацията на колектив в състав С. Николаева, Д. Петкова и А. Ангелов от МБАЛ Добрич, УМБАЛ “Св. Марина” – Варна и МУ – Варна, представена от Симона Николова, докторант в МУ – Варна. Презентация на тема „Бронхоскопска редукция на белодробния обем при емфизем“ поднесе доц. д-р Милена Енчева.

Симпозиумът на Berlin Chemie в рамките на форума беше озаглавен „Нукала при лечение на пациенти с тежка еозинофилна астма и коморбидности“, като лектор беше Вера Петкова.

Непромоционален симпозиум в рамките на форума, подкрепен от “Berlin Chemie”, с модератор проф. д-р Росен Петков, разгледа проблемите и перспективите при тежка астма в България. Клинични случаи от практиката представиха пулмолози от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Александровска“ в София, от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ „Г. Странски“ в Плевен. Научната работа на форума завърши с оживена дискусия по представените орални презентации, в която се включиха специалисти от различни райони на страната, споделяйки своя опит. Участниците в Есенната научна среща на БДББ получиха сертификати.

В края на форума председателят на УС на БДББ проф. д-р Диана Петкова подчерта, че пациентите с астма не са достатъчно добре информирани, че в България са налични и 100% реимбурсирани от НЗОК скъпоструващи биологични средства за лечение. Липсват информационни кампании и пулмологичното дружество може да помогне в популяризирането на тези възможности за лечение в партньорство с пациентски организации и фарма индустрията.

Подробности открийте в сайта на БДББ – http://brsnet.bg/.Последвайте Фейсбук страницата на дружеството, за научавате новините ни: https://www.facebook.com/pg/bulgarskodbbПресцентър БДББ