11 ноември 2023

In memoriam Доц. д-р Донка Стефанова

390x232DSC00121

Днес българската пулмология осиротя.

Напусна ни доц. д-р Донка Стефанова.

Лекар, учител, ментор, приятел и човек, отдал живота си за победата на живота над смъртта.

Хиляди са пациентите, лекувани от нея през дългия й професионален път. Стотици са лекарите, почерпили от нейния професионален опит, вещина в лечителското изкуство и оная женска топлота и емпатия, с която се грижеше за болните. Вдъхваше им сигурност и надежда, а на младите колеги даваше самочувствие и увереност.

В нейно лице българската пулмология имаше своя лидер в областта на фтизиатрията. Лидер, който да стои достойно и стабилно на европейския научен подиум и с рутина и гъвкавост, а понякога и с характер да наложи промените и въведе съвременните методи за лечението на туберкулозата. Под нейното вещо и умело ръководство новите стратегии се въвеждаха лесно, а фтизиатричните звена имаха в нейно лице съветник и консултант в трудните клинични решения и приятел, на чието рамо могат да се облегнат.

Доц. Стефанова обучи и квалифицира стотици български лекари в областта на фтизиатрията, преподаде знанията си на хиляди студенти от МУ София, стана разпознаваемото лице в световната наука за борба с туберкулозата. Взела активно участие в управлението на БДББ като член на УС за дълъг период от време, доц. Стефанова до последните месеци от своя живот се вълнуваше, преживяваше и активно участваше в научните форуми на дружеството и обучителните му модули. Планираше и участието си в предстоящия курс за млади пулмолози през ноември.

Тази лекция ще прочете и ще продължава да чете за всички нас от небесната катедра, а ние ще я помним и пазим в сърцата си с нейната нежна усмивка, благостта, човечността и доброто сърце, които щедро раздаваше не само за семейството и децата си, но и на всички нас, които имахме честта и привилегията да я познаваме и да работим с нея.

Обичаме Ви!

Ще Ви помним!

Да е светъл пътят Ви!

УС на БДББ