04 април 2013

Половин милион българи страдат от белодробна болест, повечето не подозират

Близо половин милион българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но голяма част не знаят за заболяването си. Това заяви днес доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Той изрази тревогата си, че едва 80 000 от тези болни се лекуват. Една трета от пушачите развиват ХОББ, а 50 на сто от подрастващите пушат, което е твърде обезпокоително за следващото поколение, каза още той. Всеки пети, болен от ХОББ развива рак на белия дроб.

Очаква се до няколко години ХОББ да бъде една от трите причини за смърт в световен мащаб след сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания, и травматизмът. Рисковите фактори за развиване на заболяването са наследственост, тютюнопушене, изгаряне на биогорива, замърсен въздух, инфекции.

Началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинска академия доц. Коста Костов уточни, че никой не контролира дали електронните цигари съдържат точно толкова никотин, колкото е указан на опаковката им. Според него те са измама и съществува съществен риск пристрастяването към тютюнопушенето да се увеличи. /btvnews.bg

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=604760