02 юли 2018

Ефектът на ендогенните полови хормони върху белодробната функция и контрола на симптомите при подрастващи пациенти с астма

Ефектът на циркулиращите полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S), естроген и прогестерон) върху белордобната функция и контрола на симптомите (ACQ6) е изследван чрез срезово проучване на 187 подрастващи на възраст 6-18г.

В посока от пре пубертет/ранен пубертет към късен пубертет не се отчита значима промяна в белодробната функция, но ACQ6 точковият сбор се подобрява при момчета с тежка астма. Обратно, при момичетата се наблюдава снижаване на пост-бронходилататорните (БДТ) ФЕО1% и ФВК%, както и влошаване на ACQ6 точков сбор в посока към късен пубертет.

При момчетата повишените нивата на DHEA-S се свързва позитивно с пре- и пост- БДТ стойности на ФЕО1% и пре- БДТ стойности на ФВК% и негативно (подобрените) с ACQ6. Повишените нива на естрадиол при момичетата се свързват негативно с пре- БДТ стойности на ФЕО1% и ФВК%.

Тези резултати говорят в подкрепа на положителен ефект на андрогените върху белодробната функция и контрола на симптомите и слаб негативен ефект на естрадиола върху белодробната функция при деца с астма.

 

Източник: DeBoer MD, Phillips BR et al. Effects of endogenous sex hormones on lung function and symptom control in adolescents with asthma. BMC Pulm Med. 2018 Apr 10;18(1):58. doi: 10.1186/s12890-018-0612-x.

 

Превод: Илия Крачунов