07 юли 2024

In memoriam Доц. д-р Христо Ганчев

In memoriam

Доц. д-р Христо Ганчев

doc-hristo-ganchev

На 06.07.2024 г. внезапно ни напусна доц. д-р Христо Ганчев, дм

Роден на 31.07.1942 г. в Шумен, завършва медицина в МУ Варна през 1968 г. Специалист по Вътрешни болести и Пневмология и фтизиатрия. Работи последователно като Участъков терапевт в град Каспичан, Окръжна болница Варна, а през 1977 г. е избран за асистент в Клиниката по Белодробни болести на Катедрата по Вътрешни болести на МУ Варна. Хабилитиран като ст.н.с. II ст. (доцент) през 1985 г. Ръководи последователно отделение и Клиника по Инфекциозни и неопластични белодробни заболявания в Университетската болница „Св. Марина“ – Варна. Научните му дирения и проблемите, които разработва, са свързани с диагнозата и лечението на белодробния рак, инфекциозните белодробни болести и туберкулозата, фибробронхоскопията и нейното приложение в клиничната практика, бронхоалвеоларния лаваж. Автор и съавтор на монографии, ръководства, научни статии и съобщения.

Доц. Ганчев заема длъжността зам.-ректор на МУ Варна за периода (1989-1990), ръководител на Катедра Вътрешни болести в МУ Варна, главен лекар на Окръжна болница Варна (1983-1986), главен лекар на Университетска болница Варна (1986-1990). Директор на Медицински колеж Варна, зам.-председател на дружеството на бронхолозите в България, председател на Асоциация „Сърце бял дроб“ Варна. До момента на своята кончина управител на СБАЛББ Варна. Член на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

За тези от нас, които го познавахме, работихме и се учихме от него, той ще остане пример за човек, колега, лекар, ръководител, учител, приятел, администратор и съветник, на когото можеше да се опре всеки. Ще го помним с професионализма, добротата, отдадеността към пациентите и към колегите, любовта му към футбола, франкофонията. До последния ден от своя живот доц. Ганчев бе посветен на болните от белодробни болести. По време на професионалния си път обучил и ръководил стотици студенти, специализанти и докторанти. Всеотдаен лекар, раздаващ се учител, коректен колега и успешен ръководител, той остави своя ярка следа в медицината и пулмологията.

Почивай в мир, Учителю!

УС на БДББ