29 април 2013

Световен ден за борба с астмата 2013

WAD_Logo_2013От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи  на задух, свирене в гърдите и кашлица.  Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят  през нощта и ранните сутрешни часове.

Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Какво е контрол на астмата и как се постига?

 • Контролът на астмата означава:
 • Без или с минимални симптоми на астма
 • Без събуждания през нощта поради симптомите на астма
 • Без или с  минимална нужда от спасителна терапия
 • Възможност за извършване на ежедневни физически дейности
 • Нормални или близки до нормалните стойности от функционалното изследване на дишането
 • Без или много с редки пристъпи на астма

Целта на лечението е да постигне и поддържа контрол над болестта. За постигане на това хората се нуждаят от достъп до ефективни медикаменти, обучение за това как да приемат тези медикаменти, как да избегнат риска от изостряне  на заболяването и как да реагират в случай на това изостряне.

Какво причинява астмата?

Доказано е, че причината за развитието на заболяването е предразположението на определени индивиди да реагират с хиперреактивност на бронхите и алергично възпаление в тях при контакт с алергени и други  вещества от околната среда. Смята се, че редица гени имат отношение към тази предразположеност.

Как се поставя диагнозата астма?

Диагнозата се основава на  добре проучената медицинска история на пациента, проведения преглед, изследването за алергия и извършването на функционално изследване на дишането (ФИД) за обективизиране функцията на белия дроб. Измерването на дишането помага за поставяне на диагнозата, за проследяване състоянието на болния и нивото на контрол.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АСТМАТА  2013

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма (Global Initiative for Asthma, GINA) с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите полагани за пациентите.

През 2013 година събитието ще се състои на 7 май. Темата тази година ще бъде „Ти можеш да контролираш своята астма“.

GINA също предглага като подтема „Време е да се постигне контрол на астмата“. Насърчава се организирането на дейности по цял свят и довършване на фразата – „Време е да …“ като най-приложима за дадено събитие и прицелна група.

Крайната цел – контрол на астмата може да бъде постигната чрез правилен подход и лечение. Стратегията за постигането й изисква:

 • Създаване и развиване на тясна връзка между лекар и пациент
 • Идентифициране и предотвратяване излагането на рисковите фактори
 • Оценка, лечение и наблюдение
 • Контрол на изострянията

За постигането на всичко това е необходимо запознаване на обществеността с проблемите на астмата, как се проявява и лекува заболяването, проследяване и обучение на пациентите и профилактика.

Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК , които са безплатни за пациентите. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата – алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др. Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър – около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкия трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите.

Ето защо замърсяването на въздуха е акцент на кампанията ни тази година. Предлагаме 7 май да бъде обявен за „Ден без автомобили“. Нека на този ден се въздържаме от изкарване на колите си на улицата! Нека така да изразим подкрепата си за боледуващите от астма и за осигуряване на чист въздух за децата ни!

Денят за борба с астмата ще бъде отбелязан чрез:

 • Разпространяване на достъпна информация за астмата чрез плакати, брошури, прес-съобщения и журналистически  интервюта със специалисти
 • Възможност за измерване на дишането на специално организирани пунктове в цялата страна, където желаещите ще имат възможност:
 • да проверят белодробната си функция
 • да получат информация по различни въпроси касаещи заболяването астма
 • да получат информация за специализирани центрове, където биха могли да получат висококвалифицирана медицинска помощ

Мероприятието ще допринесе за осъществяването на тясната връзка между лекаря, пациента и неговите близки, за постигането на едно по-добро сътрудничесто и по-добър контрол на астмата

Представителна група от алерголози и пулмолози ще участва в научно събитие, посветено на диагностиката и лечението на астмата в Палермо, Италия, като ще посвети участието си на Световния Ден на Астмата.

София 06.05.13

На 6 май, към 17:00  с младежите- доброволци да застанат на място, където ще има задръстване от прибиращия се поток от коли след празниците / Орлов мост или Владая/. Ще раздават листовки, ще направят и плакати с позитивни послания.

София 07.05.2013

пред Министерството на здравеопазването от 14 до 16ч.

Плевен 07.05.2013

пл. “Свобода”, пред “Синьото кафене” от 10:00-16:00

Пловдив 31.05.2013

от 12:00 до 14:00 ч.  в приемния  кабинет на Клиниката по пулмология (к-т № 13, поликлинично звено на УМБАЛ „Св. Георги“ – Хирургичен блок, гр. Пловдив, бул. „Пещерско шосе“ №66 )

Българско Дружество по Алергология

Българското Дружество по Белодробни Болести

Асоциацията на българите боледуващи от астма /АББА/

Асоциацията на студентите медици в България /АСМБ/