24 март 2023

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Welttuberkulosetag_24-03_2023

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата, отбелязва Българското дружество по белодробни болести. По този повод Световната здравна организация съобщава, че 74 милиона животи са спасени от 2000 г. до днес вследствие на глобалните усилия за борба с туберкулозата. 10,6 милиона души са се разболели от туберкулоза през 2021 г., 1,6 милиона души са починали от туберкулоза през 2021 г.

Световният ден за борба с туберкулозата тази година преминава под девиза „Да! Можем да сложим край на туберкулозата!“ и има за цел да вдъхне надежда, да насърчи лидерството на високо ниво, увеличените инвестиции, по-бързото възприемане на новите препоръки на СЗО, приемането на иновации, ускорените действия и сътрудничеството за борба с епидемията от туберкулоза. Тази година е критична, с възможности за повишаване на видимостта и политическия ангажимент на срещата на високо равнище на ООН за туберкулозата през 2023 г. – подчертават от СЗО.

В центъра на вниманието на Световния ден за борба с туберкулозата е призоваването на страните да увеличат напредъка в навечерието на Срещата на високо равнище на ООН за туберкулозата през 2023 г. СЗО отправя и призив за действие към партньорите, като настоява държавите членки да ускорят въвеждането на новите препоръчани от СЗО по-кратки режими на изцяло орално лечение на резистентна към лекарства туберкулоза.

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва ежегодно на 24 март, за да се повиши осведомеността относно туберкулозата и усилията за прекратяване на глобалната епидемия, отбелязвайки деня през 1882 г., когато е открита бактерията, причиняваща туберкулоза.

Изкореняването на туберкулозата не е просто проблем на общественото здраве, а предизвикателство и възможност за развитие. Стратегията за край на туберкулозата на СЗО след 2015 г., приета от Световната здравна асамблея през 2014 г., има за цел да сложи край на глобалната епидемия от туберкулоза като част от новоприетите цели за устойчиво развитие. Тя служи като план за страните да намалят заболеваемостта от туберкулоза с 80%, смъртните случаи от туберкулоза с 90% и да премахнат катастрофалните разходи за засегнатите от туберкулоза домакинства до 2030 г. Стратегията не е подход „един размер за всички“ и нейният успех зависи за адаптиране към различни условия в страната.