25 ноември 2020

In memoriam

Д-р Диляна Цветкова

д-р Цветкова in memoriam

С прискърбие научихме за загубата на още един уважаван колега, член на Българското дружество по белодробни болести – д-р Диляна Цветкова от Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания в Бургас. Д-р Цветкова e поредният медик, който, изпълнявайки своя професионален и човешки дълг, стана жертва на COVID-19.

Д-р Диляна Цветкова е специалист по вътрешни болести. Родена е през 1952 г. Завършва Медицинския университет в София през 1977 г. Трудовата й кариера преминава през работата на терапевт в Малко Търново, където по-късно става и директор на болницата, където обслужваше белодробно болни. След закриването на болницата продължава професионалния си път в Царево, където също е управител на болницата. От 2004 г. е в екипа на Белодробната болница в Бургас. Д-р Цветкова e и активен общественик – председател на синдикалната организация на КНСБ в болницата и председател на Бургаската група на пневмолозите, членове на Българския лекарски съюз.

Обичан от пациентите и ценен от професионалната общност специалист, д-р Цветкова остава голяма празнина в сърцата на всички, които я познаваха. Скръбта на колегите й изразява д-р Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания в Бургас: „Д-р Цветкова беше всеотдаен лекар и човек, за нея нямаше край на работното време, нямаше час, винаги беше на линия за пациентите. Тя беше лекар, който следеше изцяло състоянието на болните, за които се грижеше. Добронамерена, общителна, човечна, с широка душа, тя откликваше на болките и споделяше радостите на всеки. Прекрасна майка и съпруга, оставя син и съпруг. Светъл, открит човек. Ще ни липсва много, просто осиротяхме.“

Българското дружество по белодробни болести изказва искрените си съболезнования на близките и колегите на д-р Цветкова.

Поклон пред паметта й!