06 ноември 2017

България без дим

Българското дружество по белодробни болести подкрепя националната акция „Да спечелим заедно: един ден без цигари“. Инициативата е на сдружение „България без дим“ и е насочена и към пушачи, и към непушачи. Всеки трети четвъртък от месец ноември у нас се отбелязва като Ден без тютюнев дим.

16.11 Facebook Cover_Nov16

Ето как можете да се включите в акцията.

АКО СТЕ ПУШАЧ: спрете цигарите поне за един ден – 16 ноември, като използвате спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор;  включете в реализирането на инициативата членовете на Вашето семейство, приятели, близки, познати, съученици, колеги от фирмата или организацията, където работите;  споделете видео или снимки от акцията Ви на един от следните адреси:

https://bezdim.org/2017den/ , https://www.facebook.com/events/1938264613114423/ ,

bgbezdim@gmail.com

АКО НЕ ПУШИТЕ: предложете на Вашите близки, приятели, съученици, колеги, които пушат, да спрат цигарите поне за един ден, като им помогнете в организирането на благотворителната акция по Ваш избор и не забравяйте да споделите с нас на посочените по-горе адреси.

Възможностите за подкрепа на борбата срещу рекламата може да откриете на адрес:

http://www.coalicia.bezdim.org/join-us/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.html

Представители на най-сполучливите акции ще бъдат наградени на Международен форум за живот без тютюнев дим през пролетта на 2018 г. в град София.

Тази инициатива е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни мотивирал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

За милиони граждани това е едно предизвикателство да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тютюнопушенето. Този ден има за цел да предоставя подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

Цялото събитие можете да проследите и споделите от ФБ страницата на България без дим – https://www.facebook.com/events/1938264613114423/