30 септември 2023

Българското дружество по белодробни болести обучава респираторни медицински сестри в Албена

На 30 септември и 1 октомври в курорта Албена се провежда традиционният курс на Българското дружество по белодробни болести за респираторни сестри, който запознава медицинските специалисти с новостите в грижата за пациенти с белодробни заболявания.

383354280_717475963755570_2696254743086755203_n

30.09.2023

Днес в курорта Албена започна традиционният курс на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) за обучение на респираторни медицински сестри, който е част от Обучителната програма на дружеството. В събитието, което се провежда в хотел “Flamingo Grand”, се включват участници от цялата страна. Курсът опреснява и обогатява знанията на медицинските специалисти, които научават от водещите български пулмолози новостите в лечението на белодробните заболявания. Медицински сестри от България ще фокусират вниманието си върху грижата за пациентите в актуалните условия.

Доц. д-р Диана Петкова, председател на БДББ, откри курса, като припомни делото на създателката на съвременното сестринство Флоранс Найтингейл и благодари за огромния принос на медицинските специалисти, който бяха на първа линия по време на първите вълни на пандемията от Covid 19. Всяка една от участничките в курса получи от ръцете на членовете на УС на БДББ символично сърце като знак за признание на тяхната отдаденост.

В началото на курса темата за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) представи доц. д-р Владимир Ходжев от МУ-Пловдив и УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, който говори за клиничната оценка, диагнозата, и лечението на ХОББ. Сибиле Краус, медицинска сестра, ръководител на Белодробна лига – Базел, Швейцария, разясни как може да се живее по-добре с ХОББ. Интегрираната грижа ще бъде във фокуса на втората лекция на специалистката от Швейцария по-късно днес. За съвременното лечение на белодробната астма беше лекцията на проф. д-р Ваня Юрукова от МУ-София и СБАЛББ “Св. София”.

В програмата на курса предстоят още:

Проф. д-р Венцеслава Пенчева от МУ-София и УМБАЛ Александровска София, ще запознае курсистите с възможностите на инхалаторните устройства и ще демонстрира инхалаторни техники.

Председателят на БДББ доц. д-р Диана Петкова от МУ-Варна и УМБАЛ “Св. Марина”- Варна, ще изнесе лекция на тема: “Кръвногазов анализ. Пулсоксиметрия. Кислородолечение: показания, контрол”. Доц. д-р Явор Иванов от МУ-Плевен и УМБАЛ “Г. Странски” – Плевен, ще говори за работата в една пулмологична клиника и ще обсъди с курсистите въпроса къде е разковничето за успеха в дейността.

Доц. д-р Милена Енчева от ВМА-София, ще има лекция на тема “Бронхоскопски процедури. Грижи за пациента. Подготовка, приложение и съхранение на бронхоскопската апаратура.”

Грижите за болен с обострено респираторно заболяване в условия на интензивно отделение ще представи доц. д-р Валентина Димитрова от МУ-Варна и УМБАЛ “Св. Марина” – Варна, а лекция на тема “Сестрински грижи в извънболничната помощ: иновации, опит и визионерство” ще изнесе ст.м.с. Дора Василева от клиника по детска хирургия на МБАЛ „Св. Анна – Варна“.

БДББ се готви за събитие с международно участие Есенната научната среща на дружеството, която ще се проведе от 20.10. до 22.10.2023 г. в хотел „Маритим Парадайс блу“ в корурта Албена.

Програмата на Курса за респираторни сестри можете да откриете тук: Programme 30.09-01.10.2023 (1)
Последвайте Фейсбук страницата на дружеството, за научавате новините ни: https://www.facebook.com/pg/bulgarskodbb