15 април 2013

НЗОК остави без кислород 4 000 болни от ХОББ

Националната здравноосигурителна каса остави без кислород 4 000 болни. Става въпрос за пациентите с диагноза хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ, за които това лечение е животоспасяващо и може да удължи живота им с от 3 до 5 години.

„Апаратът, който доставя кислород на болните струва 1200 лв. и се използва по 15-16 часа дневно. Сумата за закупуването му обаче не се поема от касата, а от самите пациенти, за които тя често се оказва непосилна“, заяви доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести. Според проучване, проведено сред 3000 пациента, поне 15% от тях проявяват симптоми за ХОББ. У нас повече от 40 000 пациенти всеки месец използват медикаменти за белодробното заболяване от НЗОК. Това е броят само на хората в напреднал стадии на болестта. Общата цифра на страдащите от ХОББ е много по-голяма.

Оказва се, че в световен мащаб заболяването е на шесто място по смъртност след сърдечносъдовите проблеми и рак. В близките години обаче се очаква то да стане третата най-честа причина за фатален край. Показателен за тези прогнози е и фактът, че диагнозата скъсява нормалната продължителност на човешкия живот с до 15 години.

„Не по-малко от 80% от болните от ХОББ са пушачи. Според данните в около 90% от смъртните случаи на диагностицирани с белодробното заболяване причина е тютюнопушенето”, заяви доц. Димитър Попов, началник на клиника по пулмология и алергология към Медицинския институт на МВР.

Според специалистите един от основните проблеми на болните от ХОББ са рамките и изискванията поставени от клиничните пътеки. „Става въпрос за недофинансиране с около 50%. Защото един пациент с ХОББ лежи в болница минимум 7 дни. Все от тях му струва по около 90 лв., като прибавим към тях процедурите и медикаментите общата сума стъпва на 1300 лв. НЗОК обаче заплаща 380 лв. от цялата сума”, обясни доц. Явор Иванов. По думите му не по-малко важна е и липсата на профилактика, която ще струва на държавата само по 10 лв. на човек, но може да спести хиляди, дори милиони левове.

„Липсват ни точни епидемиологични данни, липсва официална статистика на болните, на нуждаещите се от кислородо-лечение, има много неща, които трябва да се направят”, категоричен е доц. Иванов. В момента Българското дружество по белодробни болести се е заело с изготвянето на регистър – карта, която ще показва по градове къде – колко пулмолози има.

http://www.hospital.bg/news-5346-nzok-ostavi-bez-kislorod-4-000-bolni-ot-hobb.html