05 юли 2023

След Лятната научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) Боровец 2023

Доц. Диана Петкова споделя впечатленията на ръководството на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) от Лятната научна среща на дружеството, която се проведе от 30 юни до 2 юли в Боровец:

IMG_20230701_081415_resized_20230701_082758112

“За всички нас – по-опитните и по-възрастните в гилдията е изключително удовлетворение, първо, че имаме толкова млади лекари, които се вляха в редиците на пулмолозите в България. Това е един обнадеждаващ факт на фона на данните, които бяха изнесени за състоянието на пневмо-фтизиатричната мрежа в страната, където повече от 50% от работещите лекари са на възраст над 60 и 65 години. За нещастие в някои райони 100% от лекарите са над 65-годишна възраст – много тревожен факт, който трябва да накара институциите да се замислят по отношение на подкрепата в това направление. Тъй като оголването на здравната мрежа и лечебните заведения, които работят с пациенти с туберкулоза, от млади специалисти ще доведе това направление до колапс с тежки последици за населението.

Радостното е, че имаме много млади колеги, които се включиха в научната програма със свои разработки, представиха интересни клинични случаи, които бяха коментирани. 13 млади лекари представиха своите научни публикации и клинични случаи, които ние обсъждахме. Това, което ни впечатли, беше тяхната подготовка и качеството на представените материали. Смея да твърдя, че нивото беше изключително високо, дискусията беше много ползотворна и всички в залата повишихме знанията и компетентността си въз основа на представените научни данни от цялата страна. Това за мен е голямото удовлетворение, защото за голяма част от младите колеги националният ни форум бе дебют, първа изява в научното поприще на подиума на Научна среща на БДББ. А програмата на срещата беше тежка, ангажираща изцяло времето, определено за това в два работни дни от 8 до 20 часа и залата беше пълна, когато се представяха научните публикации. Това е критерият за интереса, който е предизвикала срещата.

Действително бяха ползотворни дискусии и знанията, които всички ние придобихме за редки клинични случаи на туберкулоза и на COVID-19, които са преминали през клиниките, с трудното диагностициране на отделни единици. Този формат даде възможност за широко обсъждане на патологията при тези пациенти.”