15 септември 2010

Торакална медицина – Том II 2010 брой 4

Торакална медицина - том I, брДните на Третия конгрес на Българското дружество по белодробни болести отминаха, но още носим онези чувства на приповдигнатост и вдъхновение, които ни споходиха в залите на конгреса, и които взехме със себе си, когато си тръгнахме.

Когато през 2008 година, след Втория конгрес на БДББ се поздравихме с удовлетворение на новия дух и високото научно ниво на конгреса, заедно с радостта ни, се прокрадна и въпросът какво ще правим за следващия. Критериите вече бяха станали твърде високи. За щастие общите ни усилия ни помогнаха да подобрим организацията, като запазим високото научно ниво, да въведем нови рубрики, като сесиите свързани с обучението, да организираме социална програма, която да отговори на високите изисквания на колегите ни и гостите на конгреса.

Продължителна следдипломна квалификация За първи път на този конгрес бяха организирани курсове за продължителна следдипломна квалификация на общопрактикуващитлекари. Курсът бе проведен от български лектори, експерти в различни области и се състоя в навечерието на конгреса – на 2 юни 2010. Този курс, макар и първи в рамките на конгреса на БДББ, е продължение на едно чудесно сътрудничество между двете дружества, идеята за което се появи и разви след предишния ни конгрес.

В деня на откриването на конгреса – 3 юни 2010, се състоя още една нова обучителна сесия – продължаваща следдипломна квалификация за пулмолози. Сесията беше проведена от чуждестранни лектори-експерти и водещи специалисти в областите на белодробната патология. Присъствието на имена като Уилям МакНий, Марк Удхед, Питър Калварли, Ричард Лайт, Феликс Херт, Питър Дейвис, Елизабет Бел и Пол Тейлър, вдигнаха нивото на сесията до това на курсовете, провеждани в рамките на конгресите на Европейското респираторно дружество.

Откриване Откриването на конгреса се състоя в зала „Пловдив”. Бяхме удостоени с честта да имаме като гости настоящият президент на ERS проф. Николаос Сиафакас и много от чуждестранните професори, поканени като лектори. В поздравлението си към конгреса проф. Сиафакас изказа своето възхищение от работата на БДББ и от инициативите на дружеството през настоящата година, обявена за Година на белия дроб в световен аспект. Получихме поздравителни писма от Министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, от Председателя на Комисията по здравеопазването към Народното събрание Лъчезар Иванов на София – Йорданка Фандъкова и кмета на Ню Йорк – Майкъл Блумберг. По време на официалната му част, бяха връчени награди: за най-добър млад пулмолог на д-р Радостина Чернева, награда за цялостен принос в развитието на пулмологията в България на проф. Красимира Кисьова и за принос в обучението по пулмология на проф. Анастас Петров. Награда за приложение на пулмологията в практиката получи ОДПФЗС гр. Русе в лицето на д-р Димитър Граматиков. Елегантната церемония по откриването продължи с концерт на Теодосий Спасовмузикантът с неземно присъствие, който заедно с четиримата талантливи музиканти от фор- мацията, завладя сърцата на всички, нашите и тези на гостите. За фон на концерта, чудесното слайд-шоу с прекрасни картини от български художници, изготвено от доц. Благой Маринов.