01 юли 2010

Торакална медицина – Tом II 2010 брой 3

Торакална медицина – том II, бр. 5Международната кампания „2010: Година на белия дроб” е инициатива на Форума на интернационалните респираторни общества (FIRS). Тя има за цел да:

• Представи проблемите и заболяванията на белия дроб;
• Увеличи отпусканите средства за изследвания на белодробното здраве;
• Развие и приложи мерки за превенция на белодробните заболявания;
• Диагностицира и лекува в ранен стадий заболяванията на белия дроб;
• Изследва нови диагностични средства и медикаменти за лечение на белодробните заболявания;
• Насърчи програми за лична грижа за белодробното здраве (вкл. борба с тютюнопушенето, хигиена, използване на защитни средства, профилактика – противогрипни ваксини и др.).

Кампанията се стреми да генерира социална, политическа и икономическа подкрепа за превенция и лечение на белодробните болести, и да насърчи дълготрайно държавното и частното финансиране за изследвания на белодробните болести и научни разработки. Необходимо е уеднаквяване на поведението, диагностично и терапевтично, при белодробните болести с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността от тях. 550 европейци загиват от предотвратими белодробни заболявания всеки ден. Прогнозира се, че заболяванията на белия дроб, ще заемат трето място като «глобален убиец» през 2020 г. Кулминацията на проявите свързани с Годината на белия дроб беше Световния ден на спирометрията (14.10.2010г.). Европейско лице на кампанията е Кристияно Роналдо, футболната звезда на Реал Мадрид. Патрон на кампанията «ЗДРАВЕ ЗА БЕЛИЯ ДРОБ 2010» в България е г-жа Йорданка Фъндъкова, кмет на гр. София. Тя откри Световния ден на спирометрията в София и първа изследва функцията на белия си дроб

 

Изтеглете в PDF.